Launch Podcast Insight Anti Money Laundering

Welkom in de wondere wereld van het witwassen. Of misschien beter gezegd: de schimmige wereld van het witwassen. Want al die ingewikkelde constructies hebben natuurlijk maar één doel: zorgen dat niemand kan zien wat werkelijk gebeurt. Het klinkt even spannend als abstract – zo abstract dat het bijna onschuldig lijkt. Maar vergis je niet: achter elke vorm van witwassen gaat zeer concreet leed schuil: van drugs- tot mensenhandel en van corruptie tot geweld.

Niemand weet precies hoeveel geld er jaarlijks wordt witgewassen in Nederland. Een voorzichtige schatting komt uit op €13 miljard, oftewel ca. 1.5-2% van het Nederlands bruto binnenlands product. Banken spelen hierin ongewild een essentiële rol. Banken nemen hun verantwoordelijkheid en zetten alles op alles om witwassen te voorkomen, zowel bij de aanname en de beoordeling van klanten als bij de monitoring van betaaltransacties. Circa 8.000 bankmedewerkers houden zich inmiddels bezig met de strijd tegen witwassen.

Wellicht ben jij één van hen. Want Leaders in Finance Academy is er voor professionals uit de financiële sector. Deze eerste Insight gaat helemaal over de strijd tegen witwassen. In zes afleveringen nemen we je mee in de Anti Money Laundering-keten, waarin poortwachters criminelen buiten de deur proberen te houden, speciaal opgerichte eenheden de vele puzzelstukjes aan elkaar proberen te leggen en het Openbaar Ministerie het witgewassen geld probeert af te pakken. We zien hoe de internationale bendes waar zij op jagen opereren en hoe de samenleving daaronder lijdt. We kijken naar de geschiedenis én de toekomst van Anti Money Laundering, waarin technologie en samenwerking een steeds belangrijkere rol gaan spelen.

Zo bieden we professionals in de financiële sector een gedetailleerd beeld van de complexe strijd tegen witwassen, want als enkele schakel kan het knap lastig zijn om de hele keten te overzien.

We ondernemen deze reis niet alleen, maar samen met 17 kopstukken uit de AML-keten. Ze vertellen over hun rol binnen die keten, over de soms nauwelijks bij te houden ontwikkelingen en over hun visie op de strijd tegen witwassen. Feiten en meningen worden toegelicht en van elkaar gescheiden. Want in de schimmige wereld van witwassen blijken de feiten meestal moeilijk boven tafel te krijgen en de meningen vaak even talrijk als de kopstukken.

We ondernemen de audioreis door de wereld van ondermijning, trade based money laundering, poortwachters, spiegelhandel, belastingparadijzen, schijnfacturen, OT’s en VT’s, facilitators en Laundromats. Luister en lees je mee?